Wykład: Feasts Fit for Pharaohs

Prof. Salima Ikram, egiptolożka z American University w Kairze wygłosi wykład otwarty “Feasts Fit for Pharaohs: Food and Drink in Ancient Egypt towarzyszący The International Conference on Food and Drink in Egypt and Sudan Throughout History”, konferencji poświęconej dyskusji nad ciągłością i innowacjami w dziedzinie żywienia, które miały miejsce w okresach zmian politycznych i społecznych.

Organizatorami konferencji oraz wykładu są Stacja Badawcza CAŚ UW w Kairze oraz Institut français d’archéologie orientale (IFAO).

Wykład odbędzie się w środę 21 marca 2018 o godz. 18:00
w siedzibie IFAO, al-Sheikh Ali Youssef 12, Qasr al-Ainy, Kair

Zobacz: Wydarzenie na FB

Relacja z wykładu jest dostępna na kanale Institut français d’archéologie orientale na You Tube

Abstrakt wystąpienia:

Pożywienie jest kluczowe dla przetrwania człowieka. Dostarcza nam jednak czegoś więcej niż energii do przeżycia. Można powiedzieć, że jest siłą napędową w kształtowaniu kultury, religii, ale takze przynależności i identyfikacji społecznej.

Wykład traktuje o metodologiach stosowanych w badaniach nad pożywieniem w starożytnym Egipcie, skupia się na dostępnych składnikach, sposobach ich przygotowywania oraz wzorcach konsumpcji ujawniających zróżnicowanie grup społeczno-ekonomicznych i religijnych w starożytnym Egipcie.

Prof. Salima Ikram jest profesorem zwyczajnym Egiptologii na American University w Kairze oraz profesorem nadzwyczajnym na Stellenbosch University, przez wiele lat pracowała w Egipcie jako archeolog. Po ukończeniu dwóch specjalizacji – z Historii oraz Archeologii Klasycznej i Bliskowschodniej na Bryn Mawr College (USA), otrzymała stopień magistra (z Muzealnictwa i Archeologii Egiptu) oraz doktora (z Archeologii Egiptu) na Cambridge University. Kierowała Animal Mummy Project, współkierowała projektem Predynastic Gallery oraz North Kharga Oasis Survey. Stoi na czele North Kharga Oasis Darb Ain Amur Survey oraz Amenmesse Mission of KV10 and KV63 w Dolinie Królów. Jest członkinią American Academy of Arts and Sciences, autorką kilku książek (dla dorosłych i dzieci) oraz artykułów obejmujących tematykę od mumifikacji po zwyczaje żywieniowe w starożytnym Egipcie. Tym ostatnim tematem zajmuje się w trakcie swych obecnych badań.